Στα πλαίσια του μαθήματος «Ηλεκτρονικές Εκδόσεις και Διαδίκτυο» που διδάσκω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης προσκάλεσα τον κ. Μίνω-Αθανάσιο Καρυωτάκη.
Ευχαριστώ τον κ. Καρυωτάκη και τις Εκδόσεις Σαΐτα για την αποδοχή της πρόσκλησης. Η διάλεξη είχε θέμα το ηλεκτρονικό βιβλίο-ebook. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από προσπάθειες που βλέπουν τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική.
Οι Εκδόσεις Σαΐτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο των Εκδόσεων Σαΐτα)
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ηλεκτρονικές Εκδόσεις και Διαδίκτυο» του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης, Υπεύθυνος του Τμήματος σελιδοποίησης των Εκδόσεων Σαΐτα, μίλησε στους φοιτητές στις 19 Δεκεμβρίου για το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) καθώς και για το έργο της Σαΐτας.
«Ήταν μια σημαντική διάλεξη για τις Εκδόσεις Σαΐτα, που έχουν χαράξει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο του βιβλίου απ’ όταν ξεκίνησαν την προσπάθειά τους το 2012 και μπορούν πλέον να μεταλαμπαδεύουν αυτή τη γνώση. Έτσι, μέσω αυτής της προσπάθειας δόθηκε στους φοιτητές η δυνατότητα να εξοικειωθούν περαιτέρω με τον κόσμο των ηλεκτρονικών βιβλίων, που αποτελεί το παρόν και το μέλλον των εκδοτικών πραγμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη λήξη του μαθήματος ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης.
Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση αυτής της δράσης ανήκει στον Επίκουρο Καθηγητή Νίκο Αντωνόπουλο, ο οποίος θεώρησε ότι είναι σημαντικό να παρουσιαστεί στους φοιτητές ο κόσμος των ηλεκτρονικών βιβλίων τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Οι νεαροί παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια. Πέρα από τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, είδαν και δοκίμασαν τρόπους σελιδοποίησης ηλεκτρονικών βιβλίων στο εργαστηριακό κομμάτι που ακολούθησε μετά τη διάλεξη. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας από τους βασικούς σκοπούς του συγκεκριμένου μαθήματος, να υπάρξει εντρύφηση των συμμετεχόντων με την δημοσίευση ηλεκτρονικών κειμένων, την οργάνωση κατηγοριών, την επεξεργασία σχολίων και τη διανομή κειμένων.
Τέλος, αυτή η δράση μπορεί να παρομοιαστεί με το ταξίδι μιας οποιοσδήποτε αυτοσχέδιας σαΐτας. Όπως η πορεία της πτήσης μιας σαΐτας δεν μπορεί να προβλεφθεί και να προσδιοριστεί έτσι και η ιδέα για τη δημιουργία των Εκδόσεων Σαΐτα συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται.