Δημοσιογραφία δεδομένων Open Access Week

Οκτώβριος 24, 2017

Παρακολούθησα την ημερίδα Open Access Week 2017 όπου συμμετέχουν η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης-ΑΠΘ, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (Open Knowledge Greece), καθώς και το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και το Τμήμα Πληροφορικής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος κ. Μπράτσας μίλησε στο πλαίσιο της ημερίδας για το ζήτημα της «Ανοικτής Πρόσβασης με κλειστά δεδομένα», ενώ εκπροσωπώντας την Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης-ΑΠΘ η κ. Ελευθερία Κοσέογλου και η κ. Σοφία Ζαπουνίδου επικεντρώθηκαν στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και την επιστημονική επικοινωνία μέσα στο περιθώριο της Ανοικτής Πρόσβασης.
Με έμφαση στις ψευδείς ειδήσεις και τους τρόπους ανίχνευσης τους, ο Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, κ. Ανδρέας Βέγλης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής κ. Γρηγόριος Τσουμάκας εστίασε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανοιχτή πρόσβαση στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και στην ανίχνευση και την αναφορά της ρητορικής μίσους, όπως εντοπίζεται στα Κοινωνικά Μέσα (Youtube).

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε και εργαστήριο όπου έγινε χρήση του https://hatebusters.org