1fasi

Email marketing και χρήση του σε Τηλεπαιχνίδι

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Email this to someone

Στα πλαίσια της μεταδιδακτορικής έρευνας για το digital marketing σε διαδικτυακούς τόπους ΜΜΕ διδάσκω το μάθημα Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ (εισήχθη πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών το 2016-2017 και είναι μάθημα επιλογής λόγο της υποτροφίας που έλαβα). Στα πλαίσια του μαθήματος το οποίο το επέλεξαν 59 φοιτητές δημοσιογραφίας, 2 φοιτητές άλλων τμημάτων και το παρακολουθούν και 2 μεταπτυχιακοί φοιτητές, σκέφθηκα όταν θα φθάσουμε στη διάλεξη που αφορά το email marketing  να αποδείξω στη πράξη τη δυναμική του με ένα πείραμα.

Στα πλαίσια λοιπόν της έρευνας και του μαθήματος επέλεξα να χρησιμοποιήσω τη δύναμη του email και ΜΟΝΟ, ώστε να καταφέρω μέσα σε χιλιάδες άλλες συμμετοχές να με επιλέξουν για ένα τηλεπαιχνίδι.

Επιλέχθηκε λοιπόν ο ANT1 ως ο πιο δημοφιλής διαδικτυακός και τηλεοπτικός σταθμός ,ο οποίος είχε εκείνη τη χρονική περίοδο και τηλεπαιχνίδι ώστε να είναι όσο πιο δύσκολο το εγχείρημα.

Σκοπός ήταν να με καλέσουν στο τηλεπαιχνίδι μέσα σε διάστημα το πολύ 10 ημερών και να ολοκληρώσω την όλη διαδικασία όπως και έγινε.
 
Η πρώτη φάση απαιτούσε να μπω στη διαδικτυακή φόρμα επικοινωνίας του τηλεπαιχνιδιού και να συμπληρώσω έξι ονοματεπώνυμα (μίλησα με οικογένεια και φίλους για το εγχείρημα) και να στείλω μια φωτογραφία μου. Η φωτογραφία η οποία επέλεξα ήταν και αυτή στα πλαίσια του marketing και έστειλα μια προσωπική μου από τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησα στο TV100 στα πλαίσια της δημοσίευσης επιστημονικών αποτελεσμάτων ώστε να τραβήξω άμεσα την προσοχή του αποδέκτη (με τη χρήση screenshot). 

Η δεύτερη φάση όταν έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο ένα μήνυμα το οποίο με ειδοποιούσε να στείλω πάλι μέσω email ένα βίντεο παρουσίασης της ομάδας (μέσα σε διάστημα 5 ημερών) ήταν η αμέσως πιο σημαντική. Άμεσα δημιούργησα ένα βίντεο παρουσίασης με 6 φωτογραφίες ήχο, κείμενο και γραφικά διάρκειας ελάχιστον δευτερολέπτων στηριζόμενος σε τακτικές βίντεο marketing. Στη συνέχεια την ίδια ημέρα συνέταξα το email σύμφωνα με τακτικές επικοινωνίας που αφορούν το ορθό email marketing και το απέστειλα.

Στη τρίτη φάση του πειράματος ανέμενα επικοινωνία από το σταθμό. Τελικά ο υπεύθυνος επιλογής συμμετεχόντων πάρα μα πάρα πολλών τηλεπαιχνιδιών (ΑΝΤ1) με κάλεσε μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο κινητό και μου ανακοίνωσε πως θέλει να συμμετέχω στο τηλεπαιχνίδι. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει διαβάσει και επιλέξει μέσα από ίσως αρκετές χιλιάδες email και ήταν ο πλέον δύσκολος στόχος και γι΄ αυτό και το πείραμα έχει και ιδιαίτερη αξία. Τα πρώτα λόγια του ήταν: «Νίκο καλημέρα, ονομάζομαι Μ…. και θα ήθελα να σου πω πως  είσαι ένας πολύ πολύ έξυπνος άνθρωπος και έχεις τα συγχαρητήρια μου γιατί το email σου…  κτλ.»
 

Η τέταρτη φάση αφορούσε τη συμμετοχή μου στο τηλεπαιχνίδι* ώστε να μπορέσω να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο και να διδάξω στους φοιτητές ένα πραγματικό πείραμα (να κερδίσω το ενδιαφέρον τους) που να αφορά email marketing και ΜΜΕ από την αντίστροφη. Με ποιο τρόπο δηλαδή με κείμενο, εικόνα, ήχο και email μπορεί κάποιος/α να επιτύχει ένα στόχο μέσα από ένα πολύ μεγάλο πλήθος email.

 

* Το να έλεγα ότι το κατάφερα αλλά δεν πήγα (σίγουρα μπορείτε να σκεφθείτε μερικές δεκάδες επιχειρημάτων γιατί δεν έπρεπε να το φθάσω μέχρι τέλους) τότε το πείραμα θα έχανε το τελικό του αποτέλεσμα.

*Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν 21/3/2017 και θα το μεταδώσουν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

*Ευχαριστώ οικογένεια και φίλους που συμμετείχαν στο πείραμα! Γελάσαμε πάρα μα πάρα πολύ.